Puncte termice şi centrale

1. Centralele termice cu instalaţiile aferente de producere şi distribuţie a energiei termice
Centrala termică C.T. 33
   Functionarea centralei termice C.T. 33 are la baza producerea agentului termic cu parametrii 90/70 gr. C, in 4 cazane proprii echipate cu arzatoare ce utilizeaza combustibil gaz natural.
   În centrala termica sunt instalate 2 cazane de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 2,00 Gcal/h, 1 cazan de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 1,50 Gcal/h, 1 cazan de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 1 Gcal/h, 3 pompe de circulatie cazane avand D=85mc/h, H=6mCA, 3 pompe de circulatie cazane avand D=165mc/h, H=10mCA, 4 pompe de circulatie cazane avand D=65mc/h, H=5mCA, 2 schimbatoare de caldura cu placi pentru prepararea apei calde de consum avand Q=0,8Gcal/h, vase de expansiune cu membrana cu capacitatea de 1000, 2 pompe de adaos avand D=4mc/h, H=45mCA, 1 statie de dedurizare a apei avand D=3,5mc/h.
   Cazanele sunt echipate cu urmatoarele tipuri de arzatoare:
- cazanul nr. 1 - arzator tip BGN 300LX;
- cazanul nr. 2 - arzator tip BGN 300LX;
- cazanul nr. 3 - arzator tip BGN 200LX;
- cazanul nr. 4 - arzator tip TBG 150P.
   Arzatoarele pe gaz natural sunt prevazute cu regulator de gaze, dispozitiv pentru controlul etanseitatii, electrovana de inchidere rapida, presostat de gaz si presostat de aer.
Centrala termică C.T. 46
   Functionarea centralei termice are la baza producerea agentului termic cu parametrii 90/70 gr. C, in 4 cazane proprii tip B-AR PREX echipate cu arzatoare ce utilizeaza combustibil gaz natural.
   În centrala termica sunt instalate 2 cazane de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 1,25 Gcal/h, 1 cazan de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 1,00 Gcal/h, 1 cazan de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 2,00 Gcal/h, 2 pompe de circulatie cazane avand D=62,5mc/h, H=5mCA, 1 pompa de circulatie cazane avand D=50mc/h, H=5mCA, 2 schimbatoare de caldura cu placi pentru prepararea apei calde de consum avand Q=0,6Gcal/h, pentru circulatia agentului termic pentru preparare apa calda de consum au fost prevazute 2 pompe avand D=60mc/h, H=4mCA, 1 pompa avand D=24mc/h, H=4mCA, 2 pompe de circulatie agent termic avand D=29mc/h, H=8mCA, 2 pompe de circulatie agent termic avand D=86mc/h, H=10mCA, 1 vas de expansiune deschis cu capacitatea de 3500 l, 1 vas de expansiune deschis cu capacitatea de 2000 l, 2 pompe de adaos avand D=1,25mc/h, H=50mCA,1 statie de dedurizare a apei avand D=1,75mc/h.
   Arzatoarele celor 4 cazane sunt:
      - cazanul nr. 1 - arzator tip C210 Gx507
      - cazanul nr. 2 - arzator tip C210 Gx507
      - cazanul nr. 3 - arzator tip C100 B517/8
      - cazanul nr. 4 - arzator tip C285 Gx507/8
   Arzatoarele pe gaz natural sunt prevazute cu cate 2 robineti, filtru de gaz, manometru, dispozitiv de control al etanseitatii si racord flexibil.
Centrala termică C.T. 14
   Functionarea centralei termice C.T. 14 are la baza producerea agentului termic cu parametrii 95/75 gr. C si presiunea de pana la 6 bari, in cazane proprii echipate cu arzatoare ce utilizeaza combustibil gaz natural.
   Agentul termic necesar incalzirii si prepararii apei calde de consum este dirijat la schimbatoarele de caldura, de la care agentul termic este circulat direct pe ramurile consumatorilor cu cate un grup de pompare montat pe fiecare ramura.
   Ramura nr. 1 cuprinde Bl. nr. 32, 34, 36, 38 de pe strada Mircea Voda cu un total de 14 scari, ramura nr. 2 cuprinde Bl. 6, 8, 10, 12 de pe strada Babadag cu un total de 10 scari, ramura nr. 3 cuprinde Bl. 7, 9, 11, 37, 39, 41 de pe strada Babadag cu un total de 15 scari.
   Agentul termic pentru incalzire si preparare apa calda de consum este distribuit la consumatorii arondati, prin retele de distributie executate din teava preizolata, montata direct in pamant.
   În centrala termica sunt instalate 4 cazane de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 1,2 Gcal/h, 4 arzatoare tip GAS P 180/2 Dn80TL, 3 pompe de circulatie a agentului termic produs de cazane pentru incalzirea agentului termic secundar de pe circuitul de incalzire (circuit cazan-schimbatoare de cadura pentru incazire-cazan), trei grupuri de pompare formate fiecare din 2 pompe de circulatie a agentului termic secundar pentru incalzire model Grundfoss tip LP-100-125/130 (D=85mc/h, H=17 mcA) (circuit schimbatoare de caldura-distribuitor-electrovana de amestec cu trei cai-radiatoare din locuinte-colector intrare CT-schimbatoare de caldura); 4 bucle de automatizare, 3 schimbatoare de caldura cu placi, din inox (tip VICARB V28 ) pentru incalzirea agentului termic secundar de la agentul termic primar produs la cazane.
   Pe circuitul de preparare apa calda de consum sunt montate: 2 electropompe de circulatie, 1 bucla de automatizare, 2 schimbatoare de caldura cu placi (tip SIGMA 37 NCL cu 46 de placi).
   Instalatia de expansiune cuprinde: 4 vase de expansiune cu membrana si perna de azot cu capacitatea de 1000 litri fiecare pentru circuitul de incalzire secundar si 2 vase de expansiune cu membrana si perna de azot cu capacitatea de 300 litri fiecare pentru circuitul de incalzire primar, 1 statie de dedurizare a apei potabile tip duplex cu o capacitate de 60 mc intre 2 regenerari succesive, 2 contoare de apa dedurizata, 1 vas tampon de apa dedurizata cu capacitatea de 2000 litri, 2 electropompe de adaos a apei tratate, 1 presostat pentru comanda pompelor de adaos, 1 ventil automat de incarcare a circuitului cazanelor si 3 supape de siguranta montate pe circuitul de expansiune deasupra vasului tampon de adaos.
Centrala termică C.T. 43
   Functionarea centralei termice are la baza producerea agentului termic cu parametrii 95/75 gr. C si presiunea de pana la 6 bari, in cazane proprii echipate cu arzatoare ce utilizeaza combustibil gaz natural.
   Agentul termic necesar incalzirii si prepararii apei calde de consum este dirijat la schimbatoarele de caldura, de la care agentul termic este circulat direct pe ramurile consumatorilor cu cate un grup de pompare montat pe fiecare ramura.
   Ramura nr. 1 cuprinde Bl. 16 de pe strada Babadag cu un total de 3 scari, ramura nr. 2 cuprinde Bl. 21, 23, 25 de pe strada Babadag cu un total de 5 scari.
   Agentul termic pentru incalzire si preparare apa calda de consum este distribuit la consumatorii arondati, prin retele de distributie executate din teava preizolata, montata direct in pamant.
   În centrala termica sunt instalate 2 cazane de incalzire cu apa calda avand fiecare capacitatea de 0,6 Gcal/h, 2 arzatoare cu functionare pe gaze naturale tip GAS P100/2 Dn50 TL, 3 pompe de circulatie a agentului termic produs de cazane pentru incalzirea agentului termic secundar de pe circuitul de incalzire (circuit cazan-schimbatoare de cadura pentru incazire-cazan), doua grupuri de pompare formate din 2 pompe de circulatie a agentului termic secundar pentru incalzire model Grundfoss tip GT 100/2 TP (D=30mc/h, H=10,3 mcA) (circuit schimbatoare de caldura-distribuitor-radiatoare din locuinte-colector-schimbatoare de caldura); 2 bucle de automatizare, 2 schimbatoare de caldura cu placi, din inox (tip VICARB V28 cu 39 de placi si tip SIGMA 34 NCL cu 31 de placi) pentru incalzirea agentului termic secundar de la agentul termic primar produs la cazane.
   Pe circuitul de preparare apa calda de consum sunt montate: 2 electropompe de circulatie, 1 bucla de automatizare, 2 schimbatoare de caldura cu placi (tip SIGMA X19 cu 28 de placi).
   Instalatia de expansiune cuprinde: 2 vase de expansiune cu membrana si perna de azot cu capacitatea de 750 litri fiecare pentru circuitul de incalzire secundar si 2 vase de expansiune cu membrana si perna de azot cu capacitatea de 150 litri fiecare pentru circuitul de incalzire primar, 1 statie de dedurizare a apei potabile cu o capacitate de 25 mc intre 2 regenerari succesive, 2 contoare de apa dedurizata, 1 vas tampon de apa dedurizata cu capacitatea de 1000 litri, 2 electropompe de adaos a apei tratate, 1 presostat pentru comanda pompelor de adaos, 1 ventil automat de incarcare a circuitului cazanelor si 3 supape de siguranta montate pe circuitul de expansiune deasupra vasului tampon de adaos.
Centrala termică C.T. MALL
   Centrala termica C.T. MALL situata la subsolul blocului din strada Babadag nr. 140 desfasoara activitatea de furnizare a energiei termice si preparare a apei calde menajere in cadrul sectorului centrale termice.
Centrala termica alimenteaza doua statii de pompare, care indeplinesc si rolul de puncte termice, aflate in cele doua cladiri deservite, pe strada Bababdag nr. 140 si strada Babadag nr. 159 (MALL PLAZA).
   Functionarea centralei termice are la baza producerea agentului termic cu parametrii 90/70 gr. C si presiunea de pana la 6 bari, in 2 cazane proprii echipate cu arzatoare ce utilizeaza combustibil gaz natural. Toate elementele necesare pentru distribuirea agentului termic (pompe, distribuitoare, dispozitive de reglaj hidraulic, vase de expansiune, etc.) sunt amplasate in spatiul centralei termice, din acestea fiind alimentate cele doua statii de pompare/puncte termice.
   Agentul termic necesar incalzirii si prepararii apei calde de consum este dirijat la schimbatoarele de caldura amplasate in cele doua statii de pompare/puncte termice.
   Agentul termic pentru incalzire si preparare apa calda de consum este distribuit prin intermediul coloanelor din teava de otel; distributia pe orizontala se realizeaza in plafonul suspendat. Toate conductele de ditributie a agentului termic sunt protejate impotriva pierderilor de caldura cu termoizolatie.
   Apa utilizata in circuitul de incalzire, este preluata din reteaua de alimentare a municipiului si tratata prin doua statii de dedurizare situate in cele doua statii de pompare/puncte termice. 
   In centrala termica sunt instalate 2 cazane de incalzire cu apa calda LOGANO SK725 avand fiecare capacitatea de 1,6 MWt (respectiv 1,376 Gcal/h), 2 arzatoare cu functionare pe gaze naturale tip RS160/MBLU, 2 pompe tip Wilo IL 100/145-1.1/4 (D=68,8 mc/h, H=4mCA) de circulatie a agentului termic produs de cazane pentru incalzirea agentului termic de pe circuitul de incalzire, doua grupuri de pompare formate din 2 pompe de circulatie tip Wilo IL 100/160-2.2/4(D=47,3 mc/h, H=8mCA) a agentului termic pentru incalzire.    Fiecare cazan are un tablou propriu de automatizare care asigura functionarea in siguranta a cazanului si arzatorului. Fiecare cazan este prevazut cu cate 2 supape de siguranta.
    Instalaţia de expansiune cuprinde cate 2 vase de expansiune inchise pentru fiecare cazan cu capacitatea de 800 litri fiecare, tip Reflex N800/6.   
    În fiecare statie de pompare/punct termic este cate o statie de dedurizare a apei potabile dupa cum urmeaza: blocul de pe strada Babadag nr. 140 este dotat cu o statie de dedurizare SIMPLEX AS 450/T iar la blocul MALL PLAZA este o statie de dedurizare DUPLEX AS 300/V, cu 4,5 mc/h. 
   Staţia de pompare/punctul termic de pe strada Babadag nr. 140 este dotata cu: un schimbator de caldura Schmidt SIGMA X49 SBL cu 85 placi, 2 pompe de circulatie pentru agentul termic secundar, cate una pe fiecare ramura, un schimbator de caldura Schmidt SIGMA M7 NBL cu 13 placi, o pompa de circulatie tip Wilo pentru agentul termic secundar.
Statia de pompare/punctul termic de pe strada Babadag nr. 159 (MALL PLAZA) este dotata cu: un schimbator de caldura Schmidt SIGMA X29 SBL cu 115 placi, 2 pompe de circulatie pentru agentul termic secundar, cate una pe fiecare ramura, iar pentru instalatia de climatizare sunt 2 boilere incalzite cu agent termic sau electric.
Centrala termică C.T. A.N.L.
   Funcţionarea centralei termice C.T. A.N.L. are la baza producerea agentului termic cu parametrii 90/70 gr. C, in 3 cazane proprii echipate cu arzatoare ce functioneaza pe baza de combustibil gazos.
    În centrala termica sunt instalate 2 cazane de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 0,700 Gcal/h si 1 cazan de incalzire cu apa calda avand capacitatea de 0,450 Gcal/h, 2 pompe de circulatie a agentului termic avand D=30mc/h, H=8,8mCA, 2 pompe de circulatie a agentului termic avand D=28 mc/h, H=9,0mCA, 2 pompe de circulatie a agentului termic avand D=17,6mc/h, H=6,2mCA, 2 pompe de circulatie a agentului termic pentru circuitul de preparare a apei calde de consum avand D=65mc/h, H=6,0mCA, o pompa de recirculare a agentului termic pe returul cazanului de 0,45 Gcal cu un debit de D=27mc/h, H=3,0mCA, doua pompe de recirculare a agentului termic, cate una montata pe returul cazanelor de 0,700Gcal cu un debit de D=42mc/h, H=3,0mCA, 2 pompe de circulatie a.c.m. avand D=10,5mc/h, H=35mCA, 2 pompe de circulatie a.c.m. avand D=9,5mc/h, H=30mCA, 2 pompe de circulatie a.c.m. avand D=6,2mc/h, H=25mCA, un distribuitor de apa calda menajera, un vas de expansiune de tip inchis cu membrana elastica cu o capacitate de 1500litri, un rezervor tampon de apa rece cu o capacitate de 1000 litri, 2 pompe de adaos avand D=3mc/h, H=60mCA, doua schimbatoare de caldura cu placi cu un debit de 0,550Gcal/h, o statie automata de dedurizare a apei cu un debit de 3,0mc/h. 
   Arzătoarele celor 3 cazane tip GLOBAL 700/2002 sunt:
      - cazanul nr. 1 - tip BLU 1000 PAB;
       - cazanul nr. 2 - tip BLU 1000 PAB;
      - cazanul nr. 3 -tip BLU 700 PAB.
   Arzătoarele pe gaz natural sunt prevazute cu regulator de gaze, dispozitiv pentru controlul etanseitatii, electrovana de inchidere rapida, presostat de gaz si presostat de aer.

2. Cazan de apă fierbinte cu instalaţii de producere a energiei termice C.A.F. nr. 1 – Str. Isaccei nr. 82 (incinta S.C. ALUM S.A.) 

3. Puncte termice cu instalaţiile de transformare şi distribuire a energiei termice:
- Sector I 
• PT 4 - bl. H - Str. Alunişului 
• PT 5 - bl. B1 - Str. Spitalului 
• PT 7 - Str. 1848 
• PT 31 - bl. 10 - Str. Câmpului 
• PT 31i – Str. Isaccei nr.36 (incinta S.C. CORAL) 
• PT 32 - Str. Câmpului 
• PT 34 - Aleea Mirela
 - Sector II
• PT 8 - bl. 13 - Str. Podgoriilor 
• PT 9 - bl. Pelican - Str. Isaccei 
• PT 22 - bl. A5 - Aleea Merişor 
• PT 24 - bl. R2 - Str. Eternităţii 
• PT 27 - bl. C3 - Aleea Albatros 
• PT 28 - bl. D7 - Str. Plevnei 
• PT 53 - Str. Babadag (PECO)
• PT 57 - bl. N8 - Str. Eternităţii 

4. Staţie de repompare cu instalaţiile aferente de transport – Str. Spitalului


 

Lista cu puncte termice:

nr. 4 – Aleea Alunişului bl. H, nr. 5 – Str. Spitalului bl. B1, nr. 7 – Str. 1848 , nr. 8 – Str. Podgoriilor, nr. 9 – Str. Isaccei bl. Pelican, nr. 22 – Aleea Merişor bl. A5, nr. 24 – Str. Eternităţii bl. R2, nr. 27 – Aleea Albatros bl. C3, nr. 28 – Str. Plevnei bl. D7, nr. 31 – Aleea Cristina, nr. 31i – Str. Isaccei nr. 36 (incinta S.C. Coral), nr. 32 – Str. Câmpului, nr. 34 – Aleea Mirela, nr. 53 – Str. Babadag zona Peco, nr. 57 – Str. Eternităţii bl. N8. Până în prezent au fost montate 48 module de încălzire şi preparare apă caldă menajeră în următoarele locaţii:

 - modul încălzire bl. X3 – Str. Constructorilor;

 - modul încălzire bl. X4 – Aleea Ciocârliei; 

 - modul încălzire bl. X6 – Aleea Lanului; 

 - modul încălzire bl. X3 – Aleea Ciocârliei; 

 - modul încălzire bl. U10 – Aleea Ciocârliei;

 - modul încălzire bl. 14 – Str. 1848; 

 - modul încălzire bl. Z6 – Aleea Metalurgiştilor;

 - modul încălzire bl. G3 – Str. Alunişului;

 - modul încălzire bl. B4 – Str. Spitalului;

 - modul încălzire bl. Z12 – Aleea Metalurgiştilor;

 - modul încălzire bl. Z1-Z2 – Aleea Ciocârliei;

 - modul încălzire bl. Z3 – Aleea Ciocârliei; 

 - modul încălzire bl. U7-U8 – Aleea Cicoarei;

 - modul încălzire bl. G2 – Str. Alunişului;

 - modul încălzire bl. I1-I2 – Str. Constructorilor; 

 - modul încălzire bl. 1 – Str. Spitalului; 

 - modul încălzire bl. H1-H2 – Str. C. Gavrilov;

 - modul încălzire – Grădiniţa nr. 17;

 - modul încălzire bl. 5 – Str. 1848;

 - modul încălzire bl. MAPn – Aleea Cristina;

 - modul încălzire bl. 19 – Str. 1848;

 - modul încălzire Liceul Alimentar – Str. Babadag;

 - modul încălzire bl. 16-18 – Str. 1848;

 - modul încălzire bl. 7 – Str. Câmpului;

 - modul încălzire bl. C7 – Str. Albatrosului; 

 - modul încălzire bl. B1, B2, B3, B4 – Str. Comerţului; 

 - modul încălzire bl. C5-C6 – Str. Albatrosului; 

 - modul încălzire bl. C1-C2 – Str. Albatrosului; 

 - modul încălzire bl. M1-R1 – Str. Rozmarin;

 - modul încălzire bl. N1, I1, G1 – Str. Rozmarin; 

 - modul încălzire bl. M2, N2 – Str. Eternităţii;

 - modul încălzire bl. N3, N6 – Str. I.L. Caragiale; 

 - modul încălzire bl. N4, N5 – Str. I.L. Caragiale;

 - modul încălzire bl. I2, I3 – Str. I.L. Caragiale;

 - modul încălzire bl. K1, K2, K3 – Str. Miron Costin; 

 - modul încălzire bl. K4, K5 – Str. Miron Costin;

 - modul încălzire bl. E1 – Str. Eternităţii;

 - modul încălzire bl. E2 – Str. Eternităţii; 

 - modul încălzire bl. E3 – Str. Eternităţii;

 - modul încălzire bl. E4 – Str. Eternităţii; 

 - modul încălzire bl. Z7, Z8 – Str. Metalurgiştilor;

 - modul încălzire bl. Z9, Z10, Z11 – Str. Constructorilor;

 - modul încălzire bl. Y1, Y2, Y3 – Str. Vărăriei;

 - modul încălzire bl. U2, U2B – Str. Constructorilor;

 - modul încălzire bl. U1, Parc 1A-1B – Str. Isaccei;

 - modul încălzire bl. J1, J2, J5 – Str. Alba Iulia; 

 - modul încălzire bl. 21, 22 – Str. Spitalului;

 - modul încălzire bl. 23, A.N.L. – Str. Spitalului. Punctele termice

 nr. 14 – Str. Mircea Vodă bl. 32 şi nr. 43 – Str. Babadag, aflate în proprietatea Primăriei Municipiului Tulcea, sunt transformate în centrale termice ce utilizează combustibil gaz natural.


 

Secţia Termoficare: Reţele primare de transport energie termică

- Reţea primară magistrală (punct măsură-U.J. Coop-U.M. Jandarmi-U.M. Grăniceri-str. Combustibilului-baza S.C. Cimont S.A.-traversare cale ferată-zona Vest-str. Spitalului); - Reţea primară magistrală sud (str. Spitalului - centru primire fete -bloc 1 str. Spitalului – bloc 2 str. 1848 – Liceul Grigore Moisil – Parc Victoria – bloc 10 str. Podgoriilor); - Reţea primară magistrală nord (str. Spitalului – Domeniu Public – U.M. Marină – bloc MAPN – Aleea Cristina – traversare str. 1848 – str. Oiţelor – str. Libertăţii – str. Rezervorului cu ramificaţia: traversare str. Babadag – str. Comerţului – traversare str. Gavrilov Corneliu – str. Rozmarin – cartier Gavrilov Corneliu bloc N8 – bloc R2 şi E2.

ENERGOTERM SA TULCEA

Până la data de 31.03.2004 producerea energiei termice în sistemul centralizat de încălzire s-a realizat prin intermediul unui cazan de apă fierbinte cu capacitatea de 100Gcal/h (C.A.F. nr. 2) care utiliza combustibil păcură. Datorită faptului că numărul de consumatori racordaţi la acest sistem a scăzut cu circa 45% faţă de numărul iniţial (în urma modernizării şi transformării a 17 puncte termice în centrale de cvartal ), s-au redus şi parametrii nominali de funcţionare ai cazanului (debit orar = 1.500 mc/h, temperatura ieşire CAF =80 grade C, cantitate energie termică = 34 Gcal/h). Cazanul C.A.F. nr. 2 era proprietate a S.C.ALUM S.A., iar exploatarea lui de către unitatea noastră s-a realizat în baza unui contract de locaţiune valabil până la data de 31.03.2004 (în prezent cazanul a fost dezafectat).

După această dată s-a renunţat la exploatarea cazanului de 100Gcal/h iar după data de 15.09.2004 a fost pus în funcţiune cazanul de apă fierbinte de 50Gcal/h, proprietate a Primăriei Municipiului Tulcea. Reţeaua primară de termoficare transportă apa fierbinte pe o lungime de 11,6 km având conducte din oţel cu diametre cuprinse între 150mm-800mm, montate parţial suprateran şi parţial subteran în canale din beton. Izolaţia termică a reţelelor este de tip înfăşurare cu saltele din vată minerală având grosimi cuprinse între 50-100 mm pentru conducte amplasate suprateran, protejate cu tablă zincată şi grosimi cuprinse între 40-80 mm pentru conductele amplasate subteran, protejate cu carton bituminat. Reţelele termice de transport nu sunt prevăzute cu compensatoare, de-a lungul reţelei sunt amplasate lire de dilataţie.

Prin intermediul staţiei de repompare, amplasată în str. Spitalului, presiunea agentului termic primar este ridicată la 30 mCA. De aici, prin reţelele primare, agentul termic este distribuit punctelor termice din ansamblul de locuinţe din municipiul Tulcea. Staţia intermediarã de pompare (S.I.P.) este proiectată să vehiculeze un debit de 780 m³/h agent termic la o înălţime de pompare de H=30 mCA. Reţeaua de transport agent termic a fost pusă în funcţiune etapizat, înainte de 1980. Distribuţia energiei termice către consumatori se realizează prin intermediul a 15 puncte termice. Reţea de distribuţie aferentă punctelor termice, are o lungime a traseului de 27,6 km şi este formată din conducte izolate clasic, pozate subteran în canale de protecţie. Activitatea de producere şi furnizare a energiei termice şi preparare a apei calde menajere se desfăşoară şi prin intermediul a şase centrale termice de cvartal.